تلقیح داخل رحمی iui
تلقیح داخل رحمی
تلقیح داخل رحمی (IUI) عملی است که شامل قرار دادن اسپرم مرد درون رحم زن برای تسهیل باروری میباشد.
در این روش درمانی، عملی بر روی تخمک زن انجام نمیگیرد بنابراین به عنوان یکی از روشهای کمک به باروری (ART) در نظر گرفته نمیشود. تلقیح داخل رحمی یک روش درمان ناباروری است که اغلب توسط زوجهایی که به مدت حداقل یک سال سعی در بچهدار شدن داشتهاند، انتخاب میشود. هدف از IUI، افزایش تعداد اسپرمهایی است که به لولههای فالوپ میرسند و به این ترتیب احتمال باروری را بالا میبرد.
در چه مواقعی نیاز به انجام IUI است؟
دلایل زیادی وجود دارد که باید یک زوج IUI را انجام دهند. اگر تعداد و تحرک اسپرم مرد کمتر از حد معمول بوده و یا شکل اسپرم غیر طبیعی باشد، IUI میتواند شانس برخورد اسپرم با تخمک را افزایش دهد. اگر مخاط گردنۀ رحم غلیظ و چسبناک باشد، IUI به اسپرم این امکان را میدهد که بتواند از مخاط عبور کند. انتخاب این روش در موارد زیر ممکن است:
ناباروری نامشخص
تعداد اسپرمهای کم
تحرک کم اسپرمها
اختلال در عملکرد انزال
بکارگیری IUI تنها یک شروع مناسب برای اسپرم است اما باید خود اسپرم به تخمک برسد و آن را بارور کند.
روش IUI چگونه عمل میکند؟
بسیاری از پزشکان زنان را ترغیب میکنند که برای تحریک تخمدانهای خود جهت افزایش تولید تخمک و به منظور بالا بردن شانس بارداری، دارو مصرف کنند. روش IUI عمل سادهای است و حتی میتواند در زنانی که برای بهبود تولید تخمکهای خود دارو مصرف نمیکنند نیز به کار رود. در این روش از اولتراسوند برای مانیتور کردن اندازۀ فولیکولها (که در تخمکها رشد میکنند) استفاده میشود و هورمون HCG برای تحریک آزاد شدن تخمکها از فولیکولها به کار میرود. نمونۀ مایع منی نیز برای جدا کردن اسپرم از آن، در آزمایشگاه شستشو داده میشود.
سپس یک کاتتر برای تزریق مستقیم اسپرم درون رحم به کار میرود. این فرآیند، تعداد سلولهای اسپرم که در رحم قرار میگیرند را به مقدار بیشنیه میرساند و به این ترتیب احتمال بارداری را افزایش میدهد. به کار بردن روش IUI زمانبر نیست و حداقل ناراحتی را به دنبال دارد. در مرحلۀ بعد باید منتظر علائم و نشانههای بارداری باشید. انجام IUI دردناک نیست اما عبور کاتتر از گردنۀ رحم ممکن است کمی درد و گرفتگی ایجاد کند که البته موقتی بوده و با تمام شدن عمل، برطرف میشود.
میزان موفقیت روش IUI
زنان با سن پایینتر از ۳۵ سال، معمولاً نرخ موفقیت بالاتری نسبت به زنان بالاتر از ۳۵ سال دارند اما نرخ متوسط موفقیت برای IUI از ۱۰ تا ۲۰ درصد در یک سیکل است. در IUI همچون دیگر روشهای تلقیح مصنوعی، نرخ موفقیت در وهلۀ اول به سلامت اسپرم و تخمک بستگی دارد.
پس از IUI
در صورتی که کاتتر، گردنۀ رحم را خراش داده باشد ممکن است پس از عمل کمی لکهبینی داشته باشید. نگران نباشید زیرا در زمان کوتاهی متوقف میشود. اگر نیاز به دنبال کردن دستورالعملهای خاصی دارید حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.